Sałatka gyros, czyli nowe smaki. Każdy z nas uwielbia poznawać nowe smaki, które pochodzą z kuchni całego świata. Nie da się ukryć, że niektórzy uważają, że to właśnie dzięki odpowiednio przygotowanym daniom, mogą poczuć się tak, jakby odbywali
Warto więc zwrócić uwagę przede wszystkim na sałatkę gyros. Na polskich stołach stała się ona niezwykle popularna. Często decydujemy się ją przygotować w przypadku organizowania imprez w domu, czy jako zdrowy i smaczny obiad.
Tego typu sałatka jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a co więcej ma niezwykle ciekawą historię. Zatem co o sałatce gyros powinniśmy wiedzieć?
Gyros- skąd pochodzi?
Oczywiście sposób jej serwowania, czyli wyraźne warstwy z pewnością wyróżnia ją na tle innych sałatek i sprawia, że staje się ona niezwykła i wyjątkowa.
W sałatce gyros w obecnej wersji wykorzystuje się głównie odpowiednio przyprawione mięso z kurczaka, które jest niezwykle aromatyczne, jednak w oryginalnym gyrosie korzysta się także z mięsa wieprzowego.
Niemniej jednak skąd pochodzi gyros? Otóż obecnie można powiedzieć, że samo danie, jakim jest gyros pochodzi oczywiście z Grecji, jednak zostało zainspirowane tureckim kebabem.
Kebab w Turcji jest można powiedzieć daniem narodowym, które bardzo szybko zyskało sobie popularność w całej Europie.
Niemniej jednak to właśnie kreatywni Grecy zapoczątkowali gyros. Co ciekawe samo słowo gyros w języku greckim oznacza „kręcić się”.
Analogicznie więc nazwa dania pochodzi od mięsa, które przygotowywane było na specjalnym ruszcie, który się obracał, a mięso było z niego obcinane płatami.
Warto podkreślić, że właśnie z tego sposobu grillowania mięsa korzystano aż do lat 20 XIX wieku, dzięki uchodźcom, którzy przybyli właśnie do Grecji z rejonów Azji Mniejszej.
Co ciekawe, według które legend krążą o gyrosie, wskazuje się, że najlepszą odmianę tego dania przygotowywali Armeńczycy.
Niemniej jednak danie to niezwykle szybko podbiło serca i podniebienia amerykanów i już w ciągu kolejnych 10 lat zostało ono spopularyzowane na terenie dosłownie całego kraju.
Mówiąc jednak o sałatce gyros, do dziś dzień nie wiadomo kto tak naprawdę jest jej autorem.
Sałatka gyros- przepis
Niemniej jednak sałatka gyros jest niezwykle smaczna. Tak wiec jak jak ją przygotować i co będzie nam potrzebne? Otóż w pierwszej kolejności trzeba wybrać się na małe zakupy. Niezbędne będą:
- duża pierś z kurczaka
- około 5-6 ogórków konserwowych, najlepiej sprawdzają się te małosolne
- puszka kukurydzy
- jedna cebula- jeśli zdecydujemy się na cebulę czerwoną to sałatka będzie prezentowała się jeszcze bardziej efektywnie
- łagodny oraz pikantny ketchup
- majonez
- kapusta pekińska
- gotowa przyprawa do gyrosa lub mieszanka własnych przypraw, w której powinna znaleźć się papryka czerwona, tymianek, majeranek, pieprz, czosnek oraz odrobina curry
W pierwszej kolejności trzeba dokładnie obtoczyć kurczaka przyprawą do gyrosa lub mieszanką własnych przypraw, a następnie obsmażyć je na patelni do momentu, w którym skórka zrobi się złocista i chrupiąca.
Oba rodzaje ketchupu i majonez można ze sobą zmieszać lub nakładać je osobno pomiędzy kolejnymi warstwami sałatki.
Warto jednak pamiętać o tym, że sałatka gyros powinna być serwowana w szklanej misce, dzięki temu każda z warstw będzie odpowiednio wyeksponowana.
Sałatka gyros warstwy- jak ją układać?
Niemniej jednak zawsze warstwę dolną powinna stanowić posiekana kapusta pekińska, a ostatnią warstwę powinna stanowić kukurydza polana sosem.
Zwykle jednak przyjęło się, że na kapustę pekińską układa się warstwę kurczaka, a następnie ogórków konserwowych i cebuli.
Jeśli nie zdecydowaliśmy się na zmieszanie sosów, to pomiędzy warstwami układa się najpierw ketchup łagodny, kolejno pikantny i całość wykańcza się majonezem.