Sałatka gyros sprawdź przepis na warstwową sałatkę gyros

sałatka gyros

Sałatka gyros, czyli nowe smaki. Każdy z nas uwielbia poznawać nowe smaki, które pochodzą z kuchni całego świata. Nie da się ukryć, że niektórzy uważają, że to właśnie dzięki odpowiednio przygotowanym daniom, mogą poczuć się tak, jakby odbywali sałatka warstwowa gyrospodróż do innego, kulinarnego zakątka na świecie.

Warto więc zwrócić uwagę przede wszystkim na sałatkę gyros. Na polskich stołach stała się ona niezwykle popularna. Często decydujemy się ją przygotować w przypadku organizowania imprez w domu, czy jako zdrowy i smaczny obiad.

Tego typu sałatka jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a co więcej ma niezwykle ciekawą historię. Zatem co o sałatce gyros powinniśmy wiedzieć?

Gyros- skąd pochodzi?

sałatka gyros z kurczakiemSałatka gyros jest niezwykle charakterystyczna. Nie da się ukryć, że wiele osób pokochało ją przede wszystkim za to, że niezwykle łatwo ją przygotować, a wszystkie składniki nie są zbytnio wyszukane i są po prostu tanie.

Oczywiście sposób jej serwowania, czyli wyraźne warstwy z pewnością wyróżnia ją na tle innych sałatek i sprawia, że staje się ona niezwykła i wyjątkowa.

W sałatce gyros w obecnej wersji wykorzystuje się głównie odpowiednio przyprawione mięso z kurczaka, które jest niezwykle aromatyczne, jednak w oryginalnym gyrosie korzysta się także z mięsa wieprzowego.

Niemniej jednak skąd pochodzi gyros? Otóż obecnie można powiedzieć, że samo danie, jakim jest gyros pochodzi oczywiście z Grecji, jednak zostało zainspirowane tureckim kebabem.

Kebab w Turcji jest można powiedzieć daniem narodowym, które bardzo szybko zyskało sobie popularność w całej Europie.przyprawą gyros

Niemniej jednak to właśnie kreatywni Grecy zapoczątkowali gyros. Co ciekawe samo słowo gyros w języku greckim oznacza „kręcić się”.

Analogicznie więc nazwa dania pochodzi od mięsa, które przygotowywane było na specjalnym ruszcie, który się obracał, a mięso było z niego obcinane płatami.

Warto podkreślić, że właśnie z tego sposobu grillowania mięsa korzystano aż do lat 20 XIX wieku, dzięki uchodźcom, którzy przybyli właśnie do Grecji z rejonów Azji Mniejszej.

Co ciekawe, według które legend krążą o gyrosie, wskazuje się, że najlepszą odmianę tego dania przygotowywali Armeńczycy.

warstwowa sałatka gyrosDo Europy, jaki i również do Stanów Zjednoczonych gyros przybył dopiero po II wojnie światowej i uważany był za posiłek typu fast-food. W pierwszej kolejności pojawił się on w Chicago, w 1965 roku, gdzie przybył wraz z greckimi imigrantami.

Niemniej jednak danie to niezwykle szybko podbiło serca i podniebienia amerykanów i już w ciągu kolejnych 10 lat zostało ono spopularyzowane na terenie dosłownie całego kraju.

Mówiąc jednak o sałatce gyros, do dziś dzień nie wiadomo kto tak naprawdę jest jej autorem.

Sałatka gyros- przepis

salatka gyrosSałatka gyros jest uważana za danie, które niezwykle łatwo przygotować. Nie jest to potrawa czasochłonna i nad wyraz skomplikowana.

Niemniej jednak sałatka gyros jest niezwykle smaczna. Tak wiec jak jak ją przygotować i co będzie nam potrzebne? Otóż w pierwszej kolejności trzeba wybrać się na małe zakupy. Niezbędne będą:

  • duża pierś z kurczaka
  • około 5-6 ogórków konserwowych, najlepiej sprawdzają się te małosolne
  • puszka kukurydzy
  • jedna cebula- jeśli zdecydujemy się na cebulę czerwoną to sałatka będzie prezentowała się jeszcze bardziej efektywnie
  • łagodny oraz pikantny ketchup
  • majonez
  • kapusta pekińska
  • gotowa przyprawa do gyrosa lub mieszanka własnych przypraw, w której powinna znaleźć się papryka czerwona, tymianek, majeranek, pieprz, czosnek oraz odrobina curry

posiekaną kapustą pekińskąKiedy zrobiliśmy już zakupy można rozpocząć przygotowywanie sałatki. Jest to zdecydowanie najprostsza i najprzyjemniejsza część, która nie zajmie nam więcej niż około 20 minut!

W pierwszej kolejności trzeba dokładnie obtoczyć kurczaka przyprawą do gyrosa lub mieszanką własnych przypraw, a następnie obsmażyć je na patelni do momentu, w którym skórka zrobi się złocista i chrupiąca.

sałatka gyros warstwowaKolejno wszystkie pozostałe składniki, czyli kapustę pekińską, ogórki konserwowe oraz cebulę należy odpowiednio pokroić. Kapustę oczywiście siekamy w paski, zaś cebulę oraz ogórki kroimy w kostkę. Możemy teraz rozpocząć przygotowanie sosu.

Oba rodzaje ketchupu i majonez można ze sobą zmieszać lub nakładać je osobno pomiędzy kolejnymi warstwami sałatki.

Warto jednak pamiętać o tym, że sałatka gyros powinna być serwowana w szklanej misce, dzięki temu każda z warstw będzie odpowiednio wyeksponowana.

Sałatka gyros warstwy- jak ją układać?

przyprawa gyrosW przypadku sałatki gyros kolejność układanych warstw zwykle nie ma aż tak dużego znaczenia i panuje tu względna dowolność.

Niemniej jednak zawsze warstwę dolną powinna stanowić posiekana kapusta pekińska, a ostatnią warstwę powinna stanowić kukurydza polana sosem.

Zwykle jednak przyjęło się, że na kapustę pekińską układa się warstwę kurczaka, a następnie ogórków konserwowych i cebuli.

zrobić sałatkę gyrosOczywiście występuje wiele wariacji na temat sałatki gyros i niektóre przepisy mogą wskazywać na to, by jako pierwszą ułożyć warstwę kurczaka, a na sam wierz kapustę pekińską.

Jeśli nie zdecydowaliśmy się na zmieszanie sosów, to pomiędzy warstwami układa się najpierw ketchup łagodny, kolejno pikantny i całość wykańcza się majonezem.

admin

Read Previous

Dosiewanie trawy po zimie – jak to zrobić?

Read Next

Małe sejfy – dlaczego warto się na nie zdecydować?

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.