Więcej białka w diecie dla kogo ?
Dieta wysokobiałkowa została stworzona dla sportowców pewnych dyscyplin – nie tylko siłowych. Białko w niej zawarte jest dla owych sportowców lekiem na odbudowę włókien mięśniowych, czymś regeneracyjnym.
Najczęściej stosowana w kulturystyce, celem powiększania – budowania mięśni.
Podaż białka na kilogram masy ciała to ok 2-3 g. Badania i opinie fachowców tej dziedziny sportu mówią, że podczas budowania wystarczającą ilością na kilogram masy ciała będzie 2,2g.
Wiele czynników decyduje o ilości stosowanego białka w diecie: ilość mięśni, staż treningowy, cel treningu, przyjmowanie środków farmakologicznych i wiele innych.
Dietę o wyższej podaży białka powinni zastosować również ciężarowcy, bokserzy, lekkoatleci i inni, którzy podczas treningu angażują swoje mięśnie poddając je cięższej pracy fizycznej.
Nie będzie to aż tak wydolą podaż jak u kulturystów ale powinna nie być mniejsza niż 1,5-1,9g na kilogram masy ciała.
Oczywiście wszyscy powinni w swojej diecie zastosować oprócz białka – tłuszcze, węglowodany i błonnik, żeby dieta była odpowiednio zbilansowana.
Zalecane dzienne spożycie białka na 1 kg masy ciała dla zwiększenie spożycia w obecności objawów niedożywienia lub chorób przewlekłych to co najmniej 1,2 g na kilogram masy ciała (a w uzasadnionych przypadkach chorób nawet do 1,5 g/kg masy ciała /dzień).
Dla osób dorosłych – 0,9g na 1 kg masy ciała, a dla starszych powyżej 65 roku życia – 1g na 1 kg masy ciała.
Dieta białkowa, a odchudzanie
Badania naukowe wykazały, że białko podkręca nasz metabolizm o ok 25% dzięki czemu doprowadzamy do tzw. ujemnego bilansu energetycznego – sytuacji, w której wysoka wartość energetyczna spożywanego posiłku powoduje zwiększenie termogenezy i przyspieszenia przemian metabolicznych.
Odżywki białkowe, tzw. Proteiny
*koktail proteinowy – izolat lub koncentrat białka serwatki jest w stanie mocno podkręcić nasz metabolizm. Szybsza przemiana materii będzie skutkowała szybszą utratą masy ciała.
Po shaki białkowe warto sięgać jeszcze z kilku innych powodów. Przede wszystkim mogą spożywać je diabetycy. Spowalniają bowiem wchłanianie cukru do krwi oraz redukują poziom glukozy.
Szekli białkowe może zastąpić posiłek białkowy np zamiast piersi z warzywami, spożywany odżywkę białkową.
Autorem artykułu jest trener personalny Arkadiusz Kozłowski